Tausta

Nordterm Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Pohjoismaiden kielitilanne

Pohjoismaihin kuuluvat Ahvenanmaa, Islanti, Färsaaret, Grönlanti, Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska. Färsaaret ja Grönlanti kuuluvat molemmat Tanskan kuningaskuntaan, ja Ahvenanmaa on osa Suomea.

Pohjoismaissa puhuttavia virallisia kieliä ovat muun muassa fääri, grönlanti, islanti, norja (kirjanorja ja uusnorja), ruotsi, saame, suomi ja tanska. Monet näistä kielistä ovat sukulaiskieliä keskenään. Pohjoismaissa on useita kaksi- ja monikielisiä yhteisöjä, ja laajan pohjoismaisen yhteistyön ansiosta kääntämisellä ja tulkkauksella onkin alueella pitkät perinteet.

Historia

Terminologialla on pitkät perinteet Pohjoismaissa. Jo 1800-luvun loppupuolella aloiteltiin terminologista työtä tekniikan alalla. Laajemmin sanastotyötä ruvettiin tekemään Islannissa jo 1900-luvun alussa ja 1940-luvulta lähtien myös Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa.

Nordterm perustettiin vuonna 1976, kun norjalaiset, ruotsalaiset, suomalaiset ja tanskalaiset terminologia-alan edustajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa Tukholmassa. Tapaaminen johti yhteisiin kursseihin sekä vapaamuotoisiin keskusteluihin eri projektien tiimoilta. Terminologia-alan pohjoismaisen yhteistyön tarve oli suuri, ja yhteistyö osoittautui tehokkaaksi. Vuonna 1987 Nordterm-yhteistyö virallistettiin kirjoittamalla säännöt; viimeisimmät muutokset niihin tehtiin vuonna 2005.